A program egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött, majd csoportokra osztva láthattuk és tapasztalhattuk meg az iskolában zajló munkákat.
A rendezvényhez sok színes és gazdag program párosult.
Érdekes volt a vak-kóstolás. A diákok párban végezték ezt a feladatot. Ki kellett találni, hogy mit rejtenek a poharak. Volt édes, sós, savanyú és erős ízű élelmiszer is. A felismerés egészen jól sikerült mindenkinek. Kolbásztöltésre is sor került, amit aztán ki is sütöttek nekünk és meg is kóstolhattunk. Nagyon finom volt, mindenki csak úgy falta a finom falatokat. Sógyurmázáson is részt vettünk, ahol nagyon fontos a jó kézügyesség, ez kiderült akkor is, amikor a pékbemutatón a diákok kipróbálhatták ügyességüket. Gyakorlótésztát formázhattak, készült fonott kalács kifli, csiga és perec is.
Az iskolában zajló események után mentünk terepre. Az iskola tangazdasága került bemutatásra. Megnézhettük a sertéstelepet, ahol 6 napos és 1 hónapos kismalacok is voltak, de láthattunk birkákat, nyulakat, galambokat, lovakat és egyéb háziállat is bekapcsolódott kutya, macska a simogatásba.
Volt lovaglás, sokan kipróbálták azok közül is, akik még nem ültek lovon, de legyőzték a félelmüket. Lehetett kocsikázni, aszalt gyümölcsöket kóstolni. A kedvenc a fiúk körében az íjászat volt. Gyorsan megtanulták, hogyan kell az íjat tartani, felhúzni és célozni.
Lehetett növényi magvakat ültetni, répát, cukkinit. A fiúk kipróbálhatták meddig bírják a petrencés rudat tartani, nálunk Tercsi Erik volt a legjobb, több mint egy perces idővel. Összesítésben a második helyen végzett.
Sok élménnyel gazdagodott a csapat, mindenki nagyon jól érezte magát, jó volt élőben látni, megtapasztalni azokat a feladatokat, ami akkor vár rájuk, ha ezt az utat választják.
Borsos Andrea