kedd, április 16, 2024
ROKSTORIES ERROR: File not found: images/stories/CIKKEK/2023/tigris%20vadaskert/pngtree-cartoon-tiger-paw-tiger-pattern-than-heart-love-vector-illustration-png-image_8887443.png
image image image image image image image image
Angol nyelvi ügyeskedő verseny A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebben a tanévben is megrendezte a városi szintű, Angol nyelvi ügyeskedő versenyét az 5-6. évfolyamos tanulók számára. 
Szlovén diákok látogatása a Rákócziban A Rákóczi-héten, az Erasmus+ projekt keretében, az OŠ Rudolfa Maistra iskolából, Šentilj faluból, Szlovéniából 10 tanuló és 2 kísérőtanár látogatott el iskolánkba 2024. március 18-22-e között.
Táncverseny Csömörön Tánciskolás verseny volt a Rákóczis táncosokkal 2024. február 10-én vasárnap.
Kölyökatlétika Iskolánkban már hagyomány, hogy megrendezésre kerül a város nagycsoportos óvodásai között a Kölyökatlétika verseny.
Rákóczis szerda Iskolánk beiskolázási programja a második félévben is folytatódik. Idén az első alkalomra január 10-én került sor. A Rákóczis Szerda keretében a hozzánk érkező óvodások ez alkalommal sportfoglalkozáson vettek részt. Tanítóink, játékos, szórakoztató, és fejlesztő feladatokkal készültek a gyerekeknek.
Szibériai tigris örökbefogadás Iskolánk felső tagozatos tanulói és a zöldkörösök már negyedik éve, a 2023/2024-es tanévben is, örökbe fogadták a Kecskeméti Vadaskert szibériai tigriseit.
Pályaorientációs nap Intézményünkben 2023. október 21-én tanulóinknak Pályaorientációs Napot szerveztünk.
Cseh diákok Kecskeméten Iskolánk 2023. október 2-6-a között fogadta a Základní škola 10 fős diákcsoportját és két kísérő tanárukat Dobřichovice városából.


Szakmai látogatás Olaszországban – PBE módszer

A 2021-1-HU01-KA122-SCH-000018578. számú Erasmus + mobilitási program keretében 2022. április 7-13 között iskolánk 3 pedagógusa vett részt szakmai látogatáson Szicíliában. Fáriné Boros Erika intézményvezető, Valkay-Bartók Ildikó és Mogyorósi-Bíró Adrienn tanítók.

06

A fogadó iskola székhelye Misterbianco, Cataniától 6 km-re található város. Az Instituto Comprensivo „Aristide Gabelli” nevezetű intézmény egy neves olasz filozófus-pedagógusról kapta nevét. Az osztály fokozatok eltérnek a miénktől, iskolaelőkészítő, általános iskolai osztályok, és alsó fokú középiskolai osztályok alkotják a tanulóközösséget, melynek száma jelenleg 1200 körül van, tantestülete több mint 100 főből áll.

01

Az első napon megismerkedtünk az iskolavezetéssel, némi betekintést nyertünk az iskola életébe. Ezt követően számos tanórán vettünk részt, Ildikó és Adrienn tanító nénik az iskolaelőkészítő programjaiba kapcsolódtak be először, együtt ünnepelték az óvodás gyerekekkel a tavaszt (Primavera). Később általános iskolai természettudományos, angol, művészeti és matematika órákat láthattunk. Részesei voltunk az alsó fokú középiskolai osztályokban a két tanárral két nyelven megtartott óráknak (CLIL órák, eTwinning órák). A tanulók prezentációkkal készültek az órákra, bemutatták hogyan használják az interaktív táblát, az IKT eszközöket, programokat. Szükség esetén angolul tolmácsolták az eseményeket.

02

Nyelvi nehézségeink nem voltak, olasz-angol keverék nyelven remekül működött a kommunikáció.

Az iskola életében fontos szerepet játszik az Erasmus + program. Ennek keretében nagyon élénk nemzetközi élet folyik az iskolában. Látogatásunk idején Romániából érkezett Erasmus szakértő tartott előadást az inkluzív oktatásról. Előttünk spanyol tanárokat fogadtak, előkészítő szakaszában volt a spanyolországi tanulói mobilitás. A diákok lelkesen és nagy bátorsággal, jó angoltudással vetik bele magukat a nemzetközi találkozókba, rendkívül közvetlenül és kedvesen fogadják a látogatókat.

03

Licia Arcidiacono tanárnő, az Erasmus nagykövete és helyi kordinátora Erasmus plus klubot is szervezett a programokban résztvevő tanítványainak. Több tanulócsoportja dolgozik eTwinning projektekben, számos alkalommal nyerték el az Év eTwinning projektje címet. A környezetvédelem fontos eleme a témaválasztásnak, az iskola jelentős tapasztalattal rendelkezik a környezettudatos nevelés területén. Ezen tevékenységüket és az Erasmus eseményeket podcastokban örökítik meg.

04

Az általános iskolai és alsó középiskolai osztályok óráin mindezen tevékenységek szemtanúi lehettünk. Megismertük, hogyan működik az iskolában a két nyelven folyó tanítási óra, milyen projekteket futtatnak, hogyan dolgozzák fel a témákat, mutatják be és értékelik a munkájukat. Bemutatták azokat az interaktív programokat is, (Sandbox, Book creator, Genialy), amiket az órákon használnak a   tananyag feldolgozásához.

05

A szigorú iskolai program mellett volt egy kis időnk megismerkedni Szicília nevezetességeivel – Catania, Taormina, Siracusa csodáival, ennek a régiónak sajátos életével és mindennapjaival.

Rengeteg tapasztalatot, élményt, jó ötletet, szakmai fogást és egy kis olasz életérzést hoztunk magunkkal haza. Reméljük, lesz még alkalmunk visszatérni, illetve egyszer fogadni ennek az iskolának a tanulóit, tanárait.

 

Ki olvas minket?

Oldalainkat 161 vendég böngészi
Ma, Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.