péntek, szeptember 29, 2023
image image image image image image image image
Állatok világnapja A közelgő Állatok világnapja alkalmából a 6. a osztály szeptember 22-én látogatást tett a Kecskeméti Vadaskertben, amely egyben az Iskolások Hete is volt.
Tanév rendje 2023/2024 A tanév rendje olvasható itt. Szülői értekezletek, fogadóórák, szünetek, rendezvények és minden fontos dátum...
Matematika tehetséggondozó Iskolánkban a kezdetek óta központi helyet foglal el a tehetséggondozás. A Matematika Tehetséggondozó Versenyt minden évben megszervezzük. Idén is sok ügyes, tehetséges diák indult el rajta. Tanulóink nagyon lelkesek voltak, amit az eredmények is mutatnak. A negyedik évfolyamban még holtverseny is kialakult a második helyért.
Kecskemét Város Polgára Leszek Idén 28. alkalommal rendezte meg a Béke Átalános iskola a „Kecskemét Város Polgára Leszek” elnevezésű Városi szintű helytörténeti versenyt. A kezdetek óta jelen vagyunk ezen a versenyen is, a történelmet, városunkat szerető, ismerő diákjaink idén is megküzdöttek a helyezésért.
Simonyi Verseny Idén is megrendezésre került a XXVI. Kárpát-medencei Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, melyen az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági diákokkal együtt, a több mint tizenhétezer versenyző között iskolánk tanulói is részt vettek...
Népdaléneklési versen 1-2. évf. Iskolánk hagyományai közé tartozik a népdaléneklés is. Idén a 1-2. évfolyamos tanulók körében május utolsó napján 31-én került megrendezésre. Sok szép magyar népdalt halottunk a gyerekek előadásában, nagyon szépen énekelték a kiválasztott dalukat.
Határtalanul blog A Határtalanul! pályázat kiírását követően tanáraink rövid tanakodás után úgy döntöttek, pályáznak egy 5 napos Erdélyi kirándulásra, nekünk akkor még 6-os diákoknak. Már 7-esként, a tanév elején tudtuk meg, hogy nyertünk és a tanév végén 44 diák 5 tanárral elutazhat 5 napra Erdélybe.
Közös kerítésfestés Iskolánk a Kecskeméti II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola idén is  megtartotta a tavaszi nagytakarítást. A szülők levágták, igazították a  növényzetet, a gyerekek takarítottak. Ezek voltak az előmunkálatok a  mai, szombati napnak, amikor a kerítés lecsiszolása után jöhetett a  kerítésfestés és még egy kis virágültetés is belefért.

22.05.05.

Szakmai látogatás Spanyolországban

 

A 2021-1-HU01-KA122-SCH-000018578 számú Ragadd meg a jövőd! - a tanulók idegennyelvi és természettudományos készségeinek fejlesztése a STEAM, a PBE és a 4K módszerek adaptálásával a sikeres középiskolai továbbtanulásért című Erasmus+ pályázat segítségével abban a szerencsében részesültünk, hogy 2022. április 25-29-e között részt vehettünk egy spanyolországi tanulmányúton. A helyszín Ortiguiera, egy Galíciában fekvő, gyönyörű, óceánparti kis város volt.

kep001

A szakmai tanulmányút kiemelt célja az, volt gyakorlatban is megismerjük a STEAM oktatási módszer működését egy olyan iskolában, ahol ezt több éve eredményesen alkalmazzák a természettudományos tantárgyak tanításában. A STEAM-metodika, az élményalapú tanulás és tanítás lényege, hogy a jelenségekre koncentrál és az azokban megjelenő többrétű tudásra, mintsem a tantárgyakra bontásra alapoznak. A természettudományos tantárgyak közötti koncentráció, a tevékenységeken keresztül történő, tapasztalati úton való tanulást támogatja.

kep002

         Többféle tanítási órát láttunk különböző korosztályoknál. Az iskola és tanítási órák szerkezete az itthonitól eltérő. Az 50, illetve 55 perces tanórákon rendre két pedagógus van jelen, az egyikük a folyamatok különböző mértékű irányítását végzi, a másikuk inkább segítségnyújtó szerepet tölt be. Az alsóbb évfolyamok 6-12, a felsősök 13-16 éves korukig járnak a megfelelő iskolarendszerbe. Már a legkisebb korosztálynál is elkezdődik a STEAM metodika alkalmazása, de itt még hangsúlyosabb a tanári szerep. A feladatok ismertetése után azonban a gyerekek az előre meghatározott csoportokban önállóan (egy-egy alkalommal tanári segítséggel) dolgoznak, tevékenykednek. Az órán irányítópultot állítanak össze, mellyel egy számítógépes játékot lehet irányítani úgy, hogy egyikük a tápegység, a másik két társ pedig úgy tudja irányítani a figurát csoportmunkában, hogy egymással érintkeznek.

kep006

A gyerekek nagyon élvezték, a szerepeket cserélték. Maguktól rájöttek, hogy csak akkor működik a rendszer, ha egymással érintkeznek. Természetesen ez nagyobb munkazajjal is jár, de ez a csoportmunka velejárója. A tanár(ok) az óra nagyrészében a háttérbe vonulnak, csak akkor avatkoznak közbe, ha a gyerekek igénylik. A nagyobb korosztályoknál, már szinte egész órán önállóan (csoportonként) tevékenykednek a saját projektjükön. Egy tanórán a különböző csoportok különböző programokat használnak (Scratch, Mikrobit, Makey makey, Tinkercad). A legtöbb ilyen programhoz alapkészlet szükséges, ezt az állam biztosítja számukra.

kep003

         Rendkívül érdekes volt számunkra ellátogatni egy tudományos vásárra, ahol a környező iskolák tanulói mutattak be kísérleteket, tudományos megfigyelési eredményeket Santiago de Compostela városában.

kep004

Összességében nagyon hasznosan és kellemesen telt el a hét, tengernyi ötlettel gyarapodtunk, mind az általános, mind a középiskolai szakmai látogatás alatt, emellett pedig egy rövid betekintést nyertünk Galícia kulturális értékeibe, hagyományaiba, látnivalóiba.

kep005

A résztvevők: Molnárné Földes Ágnes, Janovák László, Kovács Tamás

Ki olvas minket?

Oldalainkat 140 vendég böngészi
Ma, Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.