vasárnap, január 19, 2020
image image image image image image image image
Kölyökatlétika Idén is megrendezésre került január 15-én a beiskolázási programunk egyik sportrendezvénye a Kölyökatlétika. A sportos délelőttre becsatlakoztak a Csiga-Biga- Árpádvárosi, a Kálmán Lajos utcai, a Piarista óvoda, a Bíró Lajos utcai Tündérkert, a Teknősvár, valamint a Hosszú utcai óvoda gyermekei.
Sulikuckó 01.08. Idén újra elkezdődött a várva várt beiskolázási programunk. Január 8-án az Iskolaváró Sulikuckóra három óvodából jöttek hozzánk a gyerekek. Az óvodások különböző foglalkozásokon vettek részt, miközben megismerkedtek a leendő elsős tanító nénikkel és az iskolai környezettel is barátkozhattak...
Jakabszállási teremtorna Tornagyőztes az I. korcsoportos focicsapatunk a Jakab kupán Iskolánk 1-2 osztályos labdarúgócsapata pénteken Jakabszálláson vett részt teremtornán. A meghívott hat csapat két csoportban körmérkőzést játszott, majd következtek a helyosztó mérkőzések. 
Lions Szemszűrés iskolánkban 2019. márciusában a Kecskeméti Lions Club tagjai a Kuti Optika munkatársainak segítségével 140 alsó tagozatos kis diák szemét vizsgálták meg. Idén ennek a programnak a folytatásaként január 8-án az akkor kimaradt osztályok tanulóinak körében végezték el a szűrést. Az ingyenes látásvizsgálat lehetőségében újabb 135 diák részesült. SAJTÓMEGJELENÉS.
Elsősegélynyújtó Verseny December 4-én Elsősegélynyújtó Csapatversenyen vettünk részt A Kecskeméti SzC Szent Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A csapat tagjai voltak: Kovács Vivien 8. a csapatkapitány, Kenderes Kinga 8.a, Végh Laura Fanni 8.a, Kovács Edit 8.b
Életmentést tanultak a rákóczisok 350 felső tagozatos diák sajátított el alapvető elsősegélynyújtó gyakorlatokat ma (csütörtök) délelőtt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A Legelsősegély Alapítvány munkatársai tavaly az intézmény pedagógusainak tartottak oktatást. A cikk a hiros.hu-n olvasható...
Japán-magyar baráti társaság sajtótájékoztató A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 6. c osztálya hétfőn délelőtt műsorral fogadta hazánk lányát, aki ilyen sokat tett a két nemzet barátságáért és a japán kultúra iránt érdeklődő magyar emberekért. Sandy őszinte lenyűgözöttséggel figyelte az éneklő diákokat és Nagy Denisz táncát. A cikk a hiros.hu-n olvasható...
Pénzügyi pályázat Alapítványunk a Pénzügyminisztérium által 2019. augusztus 14-én kiírt „Pénzügyi tudatosságra nevelő iskola” elnevezésű pályázatán 3 000 000 Ft támogatást nyert. Ezt az összeget a pályázathoz benyújtott „Pénzügyi ismeretek bővítése a Suli(köz)ért, avagy vállalkozásunk egy KÖZÉRT, a közért   elnevezésű iskolai programunk megvalósításához használhatjuk fel.

19.11.19.

Örökbefogadás

Rohanó világunkban egyre fontosabbá válik, hogy figyeljünk környezetünkre és egymásra, hogy minden nap éljünk harmóniában a természettel és környezetünkkel, a minket körülvevő élőlényekkel és legyünk képesek megóvni környezetünk élő és élettelen értékeit.

Az állatok boldogabbá, gazdagabbá teszik életünket, segítik napjainkat. Törekedni kell a megfelelő kapcsolat, barátság kialakítására az ember és az állatok között. Az állatok világnapja is e kapcsolat erősítésére és az együttélés fontosságára hívja fel a figyelmünket. Háziállatainkról mi gondoskodhatunk, a vadon élő veszélyeztetett fajok megóvásában is részt vehetünk azzal, ha jelképesen örökbe fogadunk egy állatot, hogy segítsük gondozásukat, fennmaradásukat. Támogathatjuk a WWF fajvédelmi tevékenységét is, akkor hozzájárulhatunk ahhoz, hogy zavartalanul élhessenek természetes élőhelyükön.

Mi a vadon élő állatok közül a Kecskeméti Vadaskert szibériai tigriseit és a Szegedi Vadaspark kárpáti hiúzát, a 2019- es év emlősét választottuk az örökbefogadásra.

Iskolánk 25 osztályából 22 osztály 297 diákja, kicsik és nagyok gondolták úgy, hogy részt vesznek e jeles tevékenységben és döntöttek az örökbefogadás mellett, mellyel támogatták a kiválasztott állatok életének jobbá tételét, életkörülményeinek javítását.

A szibériai tigrisek örökbefogadói: a 7. évfolyam és a Zöldkör (66 diák), akik a Nyitott Szemmel Egyesület támogatásával kirándultak az Állatok Világnapján a Kecskeméti Vadaskertbe.

A Szegedi Vadasparkban a kárpáti hiúz örökbefogadói: a Kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (298 diák).

Alsó tagozat: 133 fő, 10 osztály: 1. a c, 2. a b c, 3. b c, 4. a b c, Felső tagozat: 164 fő, 12 osztály: 5. a c, 6. a b c, 7. a b c d, 8. a b c, valamint pedagógusok és a Kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány.

Oklevelek

oklevel01

oklevel02

Az örökbefogadott állatok bemutatása

Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

kep01

A szibériai (vagy amúr) tigris a legnagyobb termetű nagymacska. Legnagyobb ismert egyede 384 kg volt. Állománya világszerte csak néhány száz egyedből áll, több él fogságban, mint szabadon. Bundájukért, ékszernek való karmaikért és tévesen gyógyhatásúnak vélt csontjaikért vadásszák. A védelemnek köszönhetően száma vadon: 400-500 egyed.

Magányos életmódú, elsősorban éjszaka vadászik. Zsákmányállatai szarvasok, vaddisznók és egyéb nagytestű növényevők. Egyszerre akár 50 kg húst is el tud fogyasztani. Átlagos élettartamuk a vadonban 8-10 év, állatkertekben 16-18 év.

Fennmaradásukat a vadászat és az élőhelyeik megsemmisítése veszélyeztetik legfőképpen, a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét.

Kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathicus)

kep02

Európa legnagyobb macskaféléje hosszú fülpamacsairól könnyen felismerhető. Nagy kiterjedésű zárt, sűrű, csendes hegyvidéki erdőségeket kedveli, ahol emberi beavatkozástól mentesen élhet. Természeti értéke: 500.000 Ft. Testtömege: 15 - 36 kg, testhossza: 70 - 130 cm. Élettartama: 12 - 20 év.

Éjszakai ragadozó, ügyes vadász. Zsákmányállatai kisebb emlősök, őzek, rágcsálók, madarak. Csúcsragadozó. A 20. század elején állománya megritkult, sok helyről teljesen el is tűnt, élőhelyének folyamatos pusztítása, erdőségek csökkenése és a nagymértékű vadászat következtében.

Az 1980-as évektől az Északi – középhegység területén újra megfigyelhető a faj természetes visszatelepülése, néhány példány (15 - 20). A kárpáti hiúz Magyarországon 1993 óta fokozottan védett nagyragadozó faj. Az Európai Unió Élőhelyvédelmi Irányelvén a különösen veszélyeztetett fajok listáján is szerepel.

(Milkovicsné Gombás Gabriella)

Ki olvas minket?

Oldalainkat 102 vendég böngészi
Ma, Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.