vasárnap, július 21, 2024
ROKSTORIES ERROR: File not found: images/stories/CIKKEK/2024/rendőrségi%20nyiltnap/1.jpg
image image image image image image image image
Nemzeti Összetartozás Napja Nemzeti Összetartozás Napja iskolánkban.
Fenntarthatósági témahét - Föld napja FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT - FÖLD NAPJA április 22.   A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Rendőrségi nyílt nap Rendőségi nyílt napon vett részt iskolánk 6. évfolyama.
Fogódzó Gála Április 19-én pénteken hagyományainkhoz híven 21. alkalommal ismét megrendezésre került a Fogódzó Gyermek Segélyezési Egyesület által szervezett, iskolai Gála műsor.
Angol nyelvi ügyeskedő verseny A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebben a tanévben is megrendezte a városi szintű, Angol nyelvi ügyeskedő versenyét az 5-6. évfolyamos tanulók számára. 
Szlovén diákok látogatása a Rákócziban A Rákóczi-héten, az Erasmus+ projekt keretében, az OŠ Rudolfa Maistra iskolából, Šentilj faluból, Szlovéniából 10 tanuló és 2 kísérőtanár látogatott el iskolánkba 2024. március 18-22-e között.
Táncverseny Csömörön Tánciskolás verseny volt a Rákóczis táncosokkal 2024. február 10-én vasárnap.
Kölyökatlétika Iskolánkban már hagyomány, hogy megrendezésre kerül a város nagycsoportos óvodásai között a Kölyökatlétika verseny.

23.05.24.

Határtalanul blog

Határtalanul! Rákóczisok Erdély-Tündérországban

Előkészületek

A Határtalanul! pályázat kiírását követően tanáraink rövid tanakodás után úgy döntöttek, pályáznak egy 5 napos Erdélyi kirándulásra, nekünk akkor még 6-os diákoknak. Már 7-esként, a tanév elején tudtuk meg, hogy nyertünk és a tanév végén 44 diák 5 tanárral elutazhat 5 napra Erdélybe.

343568105 580988340790907 9005765109116088702 n

A tanév ment a maga útján. Sokat tanultunk, igyekeztük összeszedni magunkat, hogy az utazók között lehessünk. Márciusban tanáraink elkezdték a szervezést, egyre gyakrabban emlegették a kirándulást.

344495303 198889799646791 8809196201914150849 n

Május elején elérkezett az idő, hogy minket is bevonjanak az előkészületekbe. Földrajz-, töri-, magyarórákon beszélgettünk róla, felelevenítettük a Trianonról, a Kárpátokról tanultakat. Énekórán elkezdtük gyakorolni a székely himnuszt, amit egyébként is eléneklünk minden évben a Nemzeti Összetartozás Napján rendezett iskolai ünnepségen.

344507881 1264463541132402 629713827035741416 n

Az előkészítő órát a földrajztanárunk tartotta az indulás előtti pénteken, ahol összefoglalta, amikről eddig beszéltünk, elmondta az útvonalat, megnyitottuk a projektnaplókat. Csoportokban keresztrejtvényt és teszteket oldottunk meg.

Május 15., hétfő

Reggel fél 6-kor még kicsit álmosan, de nagyon izgatottan várakoztunk az iskola parkolójában, ahová nem sokkal később megérkezett a buszunk és 6 órakor megkezdődött a „Határtalanul!” kalandunk.

nap 01-01

Első megállónk Nagyvárad volt, ahol egy térkép segítségével csoportokban fedezhettük fel a belvárost.

nap 01-02

Kicsit esett az eső, de ez minket nem zavart.

nap 01-04

A belvárosból elsétáltunk a bazilikához, ahol szalagot kötöttünk Szent László szobrára, meghallgattuk az iskolatársaink kiselőadásait, majd indultunk tovább a Királyhágóra.

nap 01-05

A Királyhágón kicsit kinyújtóztattuk magunkat, majd indultunk tovább, mert a szállásunk még nagyon messze volt. Nagyon messze… Az utolsó kilómétereken már igazán türelmetlenek voltunk, már a hegyek látványa sem tudta lekötni a figyelmünket. A kicsit hosszú út után, megérkeztünk a szállásunkra, Nyikómalomfalvára, ahol örömmel vettük birtokba a szobáinkat.

nap 01-06

Este még sokáig beszélgettünk és röhögcséltünk. Szegény tanáraink….

Május 16., kedd

A fél 7-es ébresztő nagyon rosszul esett szinte mindenkinek, de kíváncsian vártuk, hogy mi lesz az aznapi program.

nap 02-01

Reggeli után a Gyimesekbe indultunk, ahol először egy túrára indultunk a Széphavasi kápolnához. Mi, alföldi gyerekek nem szoktuk meg a hegyeket és a túrázást, de a gyönyörű látvány hamar elfelejtette velünk a fájó lábunkat.

nap 02-03

Felfelé baktatva medvés sztorikkal szórakoztattuk egymást, csodáltuk a számunkra szokatlan virágokat, növényeket. A kápolnától nagyon szép volt a kilátás. Kicsit pihentünk, majd indultunk tovább az Ezeréves határhoz. Itt is meghallgattuk az társaink kiselőadásait, megnéztük az egykori karanténházat és a 30-as őrházat.

nap 02-08

A Rákóczi-várhoz azonban nem tudtunk felmenni, mert felújítják, pedig igencsak kíváncsiak voltunk iskolánk névadójának a várára.

nap 02-05

A Gyimeseket elhagyva Csíksomlyó volt a következő cél. Itt is a szokásos kiselőadásokkal kezdtünk, majd ezeket tanáraink kiegészítették. Egy gyors templomlátogatás után, elindultunk a nyeregbe. Útközben megnéztük a Barátok feredőjét.

nap 02-11

Rá kellet jönnünk, hogy nálunk a fürdők bizony melegebbek. A nyeregbe felérve leültünk a Makovecz-oltár lépcsőire, és bár nem hittünk a szemünknek, de szemben az erdő szélén medvét láttunk. A szemfülesek kétszer is.

nap 02-25

Volt nagy ujjongás! Csíksomlyó után, a maciélménnyel gazdagodva tértünk vissza a szállásra. Este aztán nagy izgalommal hívtuk a szüleinket, hogy milyen kalandban volt részünk.

Május 17., szerda

Reggeli után a Gyilkos-tóhoz indultunk. Nagyon szép, erdős, kanyargós tájakon buszoztunk.

nap 03-02

A tanulást itt sem úsztuk meg, mert a növényzeti öveket kellett felelevenítenünk… A Gyilkos-tónál ismét meghallgattuk a tó keletkezését és a legendáját, majd gyalog indultunk a Békás-szorosba. A kb. 1 órás séta során csak tátottuk a szánkat, hogy ilyen helyek is léteznek.

nap 03-08

A szoros végén nagyon örültünk mert várt minket a buszunk. Ebédre nagyon finom mícset ettünk a Gyilkos-tó partján. Gyergyóból még nem haza indultunk, hanem elmentünk a székelyderzsi erődtemplomhoz. Itt már megint azzal nyaggattak a tanáraink, hogy mit tudunk az Unescóról és a világörökségekről.

nap 03-14

Szerencsére a helyi vezető gyorsan megmentett minket és a templomon kívül arról is mesélt, hogyan élnek ebben a kis faluban a fiatalok.

nap 03-11

A templom után, mi bizony minden lyukba bemásztunk, felmentünk a bástyákba és a harangtoronyba. Székelyderzsen annyira elszaladt az idő, hogy sietnünk kellett, hogy hazaérjünk vacsorára, és még egy kicsit bolondozhassunk az utolsó este ezen a szálláson.

Május 18., csütörtök

Reggeli után elhagytuk a szállást és elindultunk visszafelé. Na, azért még nem haza!

nap 04-02

Este már Torockón aludtunk. De előtte még megnéztük Farkaslakán Tamási Áron sírját, felemlegették tanáraink, hogy az egyik műve kötelező olvasmány lesz. Farkaslaka után Korondon álltunk meg, de nem a fazekasokhoz mentünk először, hanem a borvizet kóstoltuk meg. Innen mentünk szuveníreket vásárolni.

nap 04-03

Fakardtól kezdve áfonyalekváron keresztül minden került a táskánkba. Innen Parajdra mentünk, ahol lemenetünk a sóbányába. Álmélkodva hallgattuk a kiselőadást, hogy mennyi só van körülöttünk. A bányából kiérve megrohamoztuk a sóárusokat… Nagyon érdekes volt, hogy buszokkal vittek le minket a bányába, és azok az óriási termek is nagyon tetszettek nekünk.

nap 04-05

A bánya után még egy pizzázásra is jutott időnk mielőtt újra buszra szálltunk és meg sem álltunk Kolozsvárig, ahol már vártak minket a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. Először megcsodáltuk a gyönyörű épületet, majd belehallgatunk egy kórus próbájába is. Meséltek nekünk az iskoláról, az iskolarendszerről, a tantárgyakról, az értékelésről. Az ismertető után csoportokba rendeződtünk, és hetedikes diákokkal indultunk Kolozsvár felfedezésére.

nap 04-08

A felkerestük Mátyás király szülőházát, a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. A téren éppen egy rendezvény zajlott, így itt nem helyeztük el a szokásos nemzeti színű szalagunkat. Nagyon jó volt így felfedezni Kolozsvárt, nagyon aranyosak és kedvesek voltak a minket kísérő diákok.

nap 04-10

Néhány közös kép és a búcsúzás után elindultunk az utolsó szállásunk felé Torockóra. A Tordai-hasadék felé mentünk, így a tetőn meg tudtunk állni és szuper naplementés képeket készítettünk. Az utolsó szállásunk Torockón, a falu központjában volt, pont a Székelykővel szemben.

Május 19., péntek

Reggeli után sétáltunk egyet Torockón, megnéztük a műemlék házakat, meghallgattuk az aktuális kiselőadásokat, gyönyörködtünk a Székelykőben.

nap 05-01

A rövid faluséta után Vajdahunyad felé vettük az utunkat. Útközben próbáltuk feleleveníteni a történelemből tanultakat: Hunyadiak, kenyérmezei csata.

nap 05-03

Az éppen felújítás alatt álló várban kb. 1,5 órát töltöttünk. Itt is felmásztunk minden toronyba, kikukucskáltunk minden ablakon és lőrésen.

nap 05-06

Utolsó állomásunk Aradon volt, az Aradi vértanúk emlékművénél, ahol koszorút helyeztünk el.

nap 05-09

Aradon ért véget az 5 napos tanulmányi kirándulásunk programja, innen már hazafelé vettük az irányt.

nap 05-14

Ki olvas minket?

Oldalainkat 148 vendég böngészi
Ma, Dániel és Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.