szerda, október 05, 2022
image image image image image image image image
Erasmus napok - 2022. október 13. EURÓPA, AZ OTTHONUNK CÍMMEL VERSENYT RENDEZÜNK. PÁLYÁZNI AZ ALÁBBI KATEGÓRIÁKBAN LEHET A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓAN: FOTÓ, LOGÓ. A PÁLYÁZATOT EGYÉNILEG ÉS OSZTÁLYKÉNT IS BE LEHET NYÚJTANI, AKÁR TÖBB KETAGÓRIÁBAN IS. A BENYÚJTÁS HATÁRIDEJE: 2022. OKTÓBER 10. 
Elektromos hulladkégyűjtés Óvjuk környezetünket! Figyelem! Figyelem! A Diákönkormányzat elektromos és elektronikai hulladékgyűjtést szervez. A gyűjtés helye és ideje: 2022. október 10-11. 14.00 –17.00, az iskola Burga utca felőli hátsó bejárata. 
Gesztenye gyűjtés Kedves Rákóczisok! A DÖK az idén is megszervezi a hagyományos gesztenye gyűjtést. Az összegyűjtött gesztenyéket október 21-én és 24-én délelőtt várjuk az iskolában a portánál. Az összegyűjtött gesztenyét szellős helyen, kiterítve tároljátok, és ha van rá lehetőségetek krumpliszsákokba hozzátok, mert a penészes termést nem viszi el az átvevő. DÖK
Rákóczi Múzeum TE, aki valaha Rákóczis voltál /diák, tanár/ ü n n e p e l j velünk! Iskolánk 40 éves. Ennek keretében egy Rákóczis Múzeumot nyitunk meg, amelynek részese lehetsz! Juttasd el hozzánk az iskolához köthető tárgyi emlékeidet! /fotók, kupák, érmek, kisdobos-úttörő felszerelés…./ A portán adhatók le névvel , telefonszámmal és november 24-étől meg is tekintheted a gyűjteményt. Iskolánk dolgozói és diákjai nevében hálásan köszönjük.
Zánka - Őszi osztálykirándulás A 6.a, 6.b és 8.c osztályok tanulói őszi osztálykirándulásra utaztak Zánkára 2022.szeptember 28-30-a között. Bár az időjárás nem volt kedvező, mégis három vidám napot töltöttünk a gyerekekkel a Balaton partján.
Népmese napja Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját. A népmese varázsszer, verbális bájital. Ha meghalljuk: Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl , vagy az Üveghegyen is túl… 
Az Állatok Világnapja Az Állatok Világnapja alkalmából adománygyűjtést hirdetünk szeptember 22-től október 6-ig a kecskeméti Menhely az Állatokért Alapítvány telephelyén élő cicák és kutyák számára.
Évnyitó ünnepély Az ÉVNYITÓ ÜNNEPÉLY 2022. szeptember 1-én 8 órakor lesz. Kérünk minden tanulót ünnepi ruhában (Rákóczis sál/nyakkendő, fehér blúz/ing, fekete szoknya vagy nadrág) megjelenni! Az ünnepély után osztályfőnöki órák, majd rendes tanítás lesz. A tankönyvek kiosztása is ezen a napon történik.

22.05.05.

Szakmai látogatás Spanyolországban

 

A 2021-1-HU01-KA122-SCH-000018578 számú Ragadd meg a jövőd! - a tanulók idegennyelvi és természettudományos készségeinek fejlesztése a STEAM, a PBE és a 4K módszerek adaptálásával a sikeres középiskolai továbbtanulásért című Erasmus+ pályázat segítségével abban a szerencsében részesültünk, hogy 2022. április 25-29-e között részt vehettünk egy spanyolországi tanulmányúton. A helyszín Ortiguiera, egy Galíciában fekvő, gyönyörű, óceánparti kis város volt.

kep001

A szakmai tanulmányút kiemelt célja az, volt gyakorlatban is megismerjük a STEAM oktatási módszer működését egy olyan iskolában, ahol ezt több éve eredményesen alkalmazzák a természettudományos tantárgyak tanításában. A STEAM-metodika, az élményalapú tanulás és tanítás lényege, hogy a jelenségekre koncentrál és az azokban megjelenő többrétű tudásra, mintsem a tantárgyakra bontásra alapoznak. A természettudományos tantárgyak közötti koncentráció, a tevékenységeken keresztül történő, tapasztalati úton való tanulást támogatja.

kep002

         Többféle tanítási órát láttunk különböző korosztályoknál. Az iskola és tanítási órák szerkezete az itthonitól eltérő. Az 50, illetve 55 perces tanórákon rendre két pedagógus van jelen, az egyikük a folyamatok különböző mértékű irányítását végzi, a másikuk inkább segítségnyújtó szerepet tölt be. Az alsóbb évfolyamok 6-12, a felsősök 13-16 éves korukig járnak a megfelelő iskolarendszerbe. Már a legkisebb korosztálynál is elkezdődik a STEAM metodika alkalmazása, de itt még hangsúlyosabb a tanári szerep. A feladatok ismertetése után azonban a gyerekek az előre meghatározott csoportokban önállóan (egy-egy alkalommal tanári segítséggel) dolgoznak, tevékenykednek. Az órán irányítópultot állítanak össze, mellyel egy számítógépes játékot lehet irányítani úgy, hogy egyikük a tápegység, a másik két társ pedig úgy tudja irányítani a figurát csoportmunkában, hogy egymással érintkeznek.

kep006

A gyerekek nagyon élvezték, a szerepeket cserélték. Maguktól rájöttek, hogy csak akkor működik a rendszer, ha egymással érintkeznek. Természetesen ez nagyobb munkazajjal is jár, de ez a csoportmunka velejárója. A tanár(ok) az óra nagyrészében a háttérbe vonulnak, csak akkor avatkoznak közbe, ha a gyerekek igénylik. A nagyobb korosztályoknál, már szinte egész órán önállóan (csoportonként) tevékenykednek a saját projektjükön. Egy tanórán a különböző csoportok különböző programokat használnak (Scratch, Mikrobit, Makey makey, Tinkercad). A legtöbb ilyen programhoz alapkészlet szükséges, ezt az állam biztosítja számukra.

kep003

         Rendkívül érdekes volt számunkra ellátogatni egy tudományos vásárra, ahol a környező iskolák tanulói mutattak be kísérleteket, tudományos megfigyelési eredményeket Santiago de Compostela városában.

kep004

Összességében nagyon hasznosan és kellemesen telt el a hét, tengernyi ötlettel gyarapodtunk, mind az általános, mind a középiskolai szakmai látogatás alatt, emellett pedig egy rövid betekintést nyertünk Galícia kulturális értékeibe, hagyományaiba, látnivalóiba.

kep005

A résztvevők: Molnárné Földes Ágnes, Janovák László, Kovács Tamás

Ki olvas minket?

Oldalainkat 53 vendég böngészi
Ma, Aurél napja van. Holnap Brúnó és Renáta napja lesz.